Falques històriques pel Dia Mundial de la Radio

Avui es celebra el Dia Mundial de la Radio i aprofito aquest post per felicitar a tots i totes aquells professionals que ens acompanyen les 24 hores del dia a les ones acústiques i fan que per a molts sigui el mitjà per excel·lència, per la companyia que fan i la música que posen. radio-antigua-completa_vip

Aquesta Diada fou proclamada per la UNESCO l’any 2011 per tal de celebrar la data en que va ser creada la “Radio de Naciones Unidas“, el dia 13 de febrer de 1946 i amb l’objectiu de conscienciar sobre la importància d’aquest mitjà de comunicació, utilitzat pel 95% de la població mundial.

No cal oblidar que la radio també va ser un dels primers mitjans en oferir publicitat de productes i serveis i que tot i les avançades tecnologies de l’actualitat, segueix sent una opció dintre dels plans de mitjans. Segons un dels últims estudis de Infoadex sobre la inversió publicitària a Espanya al 2012, trobem que la radio segueix sent la 4 opció de mitjà per publicitar-se de manera tradicional amb una inversió de 524,9 milions d’euros al 2011 i això la posiciona com un mitjà de comunicació encara vigent per les petites i grans marques.

Descarregar estudi aquí.

Jo per tal de fer el meu petit homenatge en aquesta Diada Mundial de la Radio he seleccionat alguns audio sobre anuncis fets a radio que van marcar una gran era al món de la publicitat:

Norit: es va emetre a la dècada del 40 causant una gran revolució entre les dones que estaven a casa fent feines. La lletra no té cap desaprofitament:

http://www.ivoox.com/fonoteca-radio-norit-corderito-audios-mp3_rf_623977_1.html

Cola Cao: marca introduïda a Espanya a l’any 1946, que va créixer sobretot a partir de 1955 per patrocinar radionovel·les com “Matilde, Perico y Períquin“. A l’any 1956, amb una marca ja feta crea la música que avui encara ens acompanya a tots.

http://www.ivoox.com/fonoteca-radio-cola-cao-audios-mp3_rf_624079_1.html

Aceitunas la Española: desprès de la Guerra Civil i en un país que començava una nova etapa econòmica apareix la oliva farcida d’anxova com a producte indispensable als aperitius. Al 1941 es llença la campanya a radio amb el següent anunci:

http://www.ivoox.com/aceitunas-espanola-1941-audios-mp3_rf_635232_1.html

Com haureu escoltat, els copys no fan justícia al producte que es ven però en aquella època van aconseguir ser grans “booms” publicitaris i el millor és que avui tots coneixem aquestes sintonies que ens recorden a la infància dolça i innocent i que fan que seguim relacionant una música concreta amb el seu producte. El contingut de les lletres potser no era el millor però els recordem i en canvi, els d’avui quasi no es retenen. Senyal de que, sigui com sigui, la publicitat tradicional funcionava.

Felicitats a totes les emissores, programes, locutors, periodistes, redactors, regidors i tots i totes els professionals que treballeu a la Radio. Bona Diada!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.